Η θαλάσια Χελώνα Καρέτα-Καρέτα

Τα Μάταλα έχουν την τύχη να φιλοξενούν κάθε χρόνο ένα πανέμορφο και υπο εξαφάνιση είδος χελώνας, τη γνωστή σε όλους μας ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ. Η ομάδα διάσωσης αλλά και όλοι οι κάτοικοι των Ματάλων προσπαθούν να προστατεύσουν τόσο τις χελώνες όσο και τα αυγά τους εως ότου εκκολαφθούν.

Τα θηλυκά γενούν κατά μέσω όρο 4 ομάδες αυγών όπου η κάθε μια περιλαμβάνει 100 αυγά. Στη συνέχεια μένουν ανενεργές για 2 χρόνια. Επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν οι ίδιες για να εναποθέσουν τα αυτά τους. Η εκκόλαψη διαρκεί 2 μήνες.

Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 κιλά και το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανοκόκκινο. Η διάρκεια ζωής της είναι στα 47 με 67 χρόνια.

Κάποιες από τις απειλές για τη ζωή και την ωοτοκία της χελώνας είναι η πλαστικές σακούλες και τα σκουπίδια στις παραλίες, ο θόρυβος της νυχτερινές ώρες, τα οχήματα και τα δίχτυα των ψαράδων.

Μια σημαντική κίνηση από την ομάδα διάσωσης είναι η δημιουργία περιπτέρου στο οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε αλλά και να στηρίξετε οικονομικά την δράση αυτή.

Το περίπτερο θα το βρείτε στο κεντρικό δρόμο προς την παραλία των Ματάλων.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Σχολιάστε το άρθρο